Czas jechać!
Aby udać się w celach turystycznych do Petersburga (a więc na terytorium Federacji Rosyjskiej), potrzebne nam będą: voucher turystyczny, ubezpieczenie na kwotę 30.000 euro oraz wiza turystyczna do Rosji, która jest wystawiana m.in. na ich podstawie. Jej długość to maksymalnie 30 dni.

Wszystkie trzy dokumenty można wyrobić przez pośredników, albo bezpośrednio – korzystając z usług biur podróży (vouchery), biur ubezpieczeniowych (polisy) i rosyjskich konsulatów lub centrów wizowych (wizy).

Polecamy wybranie pierwszej opcji - pośrednicy dają z reguły możliwość załatwieniu wszystkich tych dokumentów naraz w jednym miejscu. W wielu biurach podróży możemy wyrobić je wszystkie bez konieczności wyjazdu do konsulatu lub centrum wizowego do innego miasta – taki wyjazd to też stracony czas i pieniądze.

Voucher

Voucher to dokument wystawiany przez rosyjskie firmy (np. hotele) obsługujące turystów, zweryfikowane przez rosyjskie Ministerstwo Turystyki. Voucher można załatwić poprzez pośredników - ich wybór jest ogromny. Każdy bez trudu znajdzie w Internecie interesującą firmę lub biuro podróży, które pośredniczy w wyrabianiu rosyjskich voucherów.

Koszt vouchera waha się w granicach 50-250 zł (najczęściej nie przekroczy 100 zł) w zależności od długości pobytu oraz  szybkości wystawienia dokumentu. Może być gotowy za tydzień, albo nazajutrz, ale będzie to odpowiednio droższe. Dokument należy załączyć do wniosku wizowego.

Ubezpieczenie

Aby wjechać na terytorium Federacji Rosyjskiej wymagane jest posiadanie polisy ubezpieczeniowej obowiązującej na terenie Rosji na okres pobytu zaznaczony w wizie. Ubezpieczenie musi opiewać na sumę 30.000 euro.

Ważne:
Koszt leczenia podany musi być w euro. Koszty podane w każdej innej walucie spowodują cofnięcie wniosku przez konsulat.

Koszt polisy zależy od wybranego ubezpieczyciela, tu znowu wybór jest ogromny. W zależności od wybranej opcji koszt może być różny, ale jak w przypadku vouchera, cena również nie powinna przekroczyć 100 zł (najczęściej będzie to ok. 60-80 zł).

Wiza

Jeżeli posiadamy już voucher i ubezpieczenie musimy jeszcze zatroszczyć się o jedno zdjęcie do wizy. Zdjęcie powinno być nie starsze niż 6 miesięcy, mieć wymiar 3,5 cm na 4,5cm i być wykonane na jasnym tle. Fotograf będzie wiedział o co chodzi!

Ważne:
Nasz paszport powinien posiadać co najmniej dwie wolne strony i mieć datę ważności co najmniej sześciu miesięcy od daty zakończenia terminu wizy, o którą zamierzamy się ubiegać – inaczej wniosek zostanie odrzucony.


Teraz musimy wypełnić wniosek wizowy na stronie Departamentu Konsularnego rosyjskiego MSZ - Konsulaty i centra wizowe przyjmują tylko wnioski wypełnione elektronicznie na stronie, wydrukowane i podpisane.

Ważne:
Podczas wypełniania wniosku najlepiej zapisać sobie gdzieś jego numer, swoje hasło i inne podawane przez stronę dane. Do wypełnianego wniosku (jeśli mamy wątpliwości lub brakuje nam jakichś danych) można zawsze powrócić logując się na stronie – do tego będą nam potrzebne numer wniosku i nasze hasło.

Wniosek wizowy należy złożyć osobiście lub przez pełnomocnika ze stosownym upoważnieniem (musi ono zawierać nasze dane i podpis potwierdzony przez notariusza), we właściwym dla swojego województwa konsulacie Federacji Rosyjskiej.
Znajdują się one w:
- Poznaniu
- Gdańsku
- Warszawie
- Krakowie

Ważne:
Centra wizowe i konsulaty wymagają rezerwacji terminu wizyty – można to zrobić przez ich strony internetowe. Bez rezerwacji wizyty na konkretną godzinę mogą Was nie przyjąć! Przy odbiorze paszportu z placówki zapisy nie obowiązują.

Ważne:
Zdjęcie lepiej przykleić do wniosku wizowego dopiero przy okienku w konsulacie lub centrum wizowym po sprawdzeniu dokumentów przez pracownika placówki. Jeżeli we wniosku są błędy, trzeba będzie zalogować się na stronie, poprawić je i wydrukować nowy wniosek. Tu znowu przydadzą się dane (nr wniosku i hasło) do logowania na stronę rosyjskiego MSZ. Warto mieć je przy sobie przy składaniu wniosku - mogą się przydać.

Nasz paszport w odpowiednim terminie możemy odebrać osobiście, może to również zrobić za nas pełnomocnik, który posiada nasze upoważnienie na piśmie. Centra wizowe posiadają usługę wysyłki naszego paszportu z przyznaną wizą pod wskazany adres za pośrednictwem firmy kurierskiej za dodatkową opłatą ok. 40 zł. Chcący skorzystać z tej opcji powinni zaznaczyć to przy składaniu wniosku w centrum wizowym.

Wiza może być gotowa w przeciągu 7-10 dni, czas oczekiwania można również skrócić do 3 dni roboczych, ale będzie się to wiązało z wykupieniem terminu ekspresowego. Koszt wizy wyrobionej w standardowym czasie wynosi ok 140 zł, za wizę ekspresową trzeba zapłacić podwójną cenę. Należy również doliczyć do kosztów cenę usług pośredników, jeżeli korzystamy z tej opcji. Centrum wizowe również jest pośrednikiem.



Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Ciekawostki

6.jpg

Fragment pomnika poświęconego ofiarom politycznych represji. "Martwa" połowa głowy sfinksa skierowana jest w stronę niesławnego aresztu śledczego - "Krzyży".

Facebook

Główny Partner